Birtokélet

Birtokélet

A legszebb magyar, aki túlélte az akasztást!

2020. február 20. - nemesiné

6 érdekesség, amit érdemes tudni a legszebb magyarként számon tartott gróf Andrássy Gyuláról!

800px-andrassy_gyula_foto.jpgGróf Andrássy Gyula - forrás: Wikipedia

  1. Felakasztották, de nem halt meg

Gróf Andrássy Gyula arisztokrataként csatlakozott az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz, amelyben komoly szerepet töltött be. Ezután a Habsburgok halálra ítélték és szimbolikusan fel is akasztották 1851. szeptember 21-én. A grófot ténylegesen nem végezték ki, hiszen a forradalom után rövid ideig Törökországban, majd Párizsban tartózkodott menekültként és csupán 1858-ban tért haza, amikor édesanyja Szapáry Etelka kieszközölte számára az amnesztiát.

  1. Halálraítéltként lett miniszterelnök

A sors fintora, hogy Ferenc József császár előbb halálra ítéli, majd a kiegyezést követően miniszterelnökké nevezi ki gróf Andrássy Gyulát. Persze ehhez kellett az is, hogy Andrássy radikális nézetei is enyhüljenek. Míg a forradalom idején Kossuth feltétlen hívének számított, és a Habsburgoktól való teljes függetlenséget kívánta elérni, addig az 1860-as években egyre közelebb került a császári családhoz, Sisihez főként és a Deák Ferenc féle, kiegyezést szorgalmazó politikai erőnek a tagja lett.

  1. Szerelmi házasságot kötött

A külföldi emigráció idején ismerkedett meg a daliás Andrássy gróf a csodaszép Kendeffy Katinkával, akit rögtön feleségül is kért. Édesanyja azonban nem nézte jó szemmel ezt a frigyet, így végül kedvenc fiának némi zsarolás útján sikerült csak kicsikarni az anyai áldást a házassághoz. A korabeli tudósítások szerint ez a házasság valódi szerelmi frigy volt, amelyben a monarchia két legszebb embere kötötte össze az életét. A kezdeti szerelem azonban gyorsan elmúlt és Gyula gróf az örök hűséget nem tartotta: az 50-es évektől kezdve szeretőket pénzelt és hírbe hozták még a magyar királynéval, Sisivel is. Mindezek ellenére a házassága tartósnak és boldognak bizonyult, amelyből három gyermek is született.

  1. Titkos zabigyermeket hagyott hátra

Sok-sok legenda született gróf Andrássy Gyula és Erzsébet királyné szerelméről, sőt azt is suttogták, hogy Sisi „magyar gyermeke”, a kis Mária Valéria tulajdonképpen ebből a titkolt viszonyból született. A tény azonban az, hogy tényleges vonzalmuk ellenére a szigorú udvari etikett miatt a gróf és Sisi szinte soha nem maradt kettesben, így nem volt lehetőségük szerelmük beteljesítésére. Nem így történt Jókai Róza esetében, aki leányanyaként adott életet Andrássy zabigyerekének. Jókai Mór eleinte nem is tudott fogadott lányának afférjáról, de annak halála után, feleségével Laborfalvy Rózával sajátjukként nevelték fel unokájukat. Andrássy egyébként Jókai Rózácskát sem ismerte el sajátjaként.

  1. Egy szegény festő volt a barátja

Köztudott, hogy Andrássy gróf nemcsak a szebbik nemet szerette, de a képzőművészetet is. Emlékiratai szerint a zenéhez nem értett, de a festményeket különösen értékelte. Ebből adódóan rengeteg pártfogoltja volt a művészek között, egyik legjobb barátjának pedig Munkácsy Mihályt tartotta, akinek még ösztöndíjat is szerzett. Egy alkalommal, amikor arisztokrata társai megrótták azért, hogy miért barátkozik egy ilyen szegény festővel, ő megkérdezte tőlük, hogy ismerik-e Rafaelt, a híres festőt? Természetesen erre mindenki igennel válaszolt. „No, látjátok, és azt tudjátok, hogy ki volt Raphael idejében a miniszterelnök? Azt senki sem tudja”-  jött azonnal a frappáns válasz a Andrássytól magyarázat helyett.

  1. Értette a viccet

Bár Andrássy gróf a társasági életben is nagyon fogékony volt a szimpátia kimutatására, nem szerette, ha hízelegnek neki. Arcképfestőitől is csak reális ábrázolást fogadott el, nem szerette ha szebbnek ábrázolják a valóságnál. Ő volt az egyetlen arisztokrata, aki nem orrolt meg az őt kifigurázó karikatúrák láttán sem. Sőt a házvezetőit rendszeresen megbízta azzal, hogy a rá vonatkozó karikatúrákat vegyék meg. Ezeket Andrássy egy szép nagy mappába összegyűjtötte azokat és a bécsi (a Ballplatzon található) miniszteri palota előszobájában kifüggesztette.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3015459936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2020.02.24. 08:53:52

Én sokkal szebb vagyok...:)

Weißkopf 2020.02.24. 08:54:03

"a kis Mária Valéria" a Magyar szólástár (Tinta Könyvkiadó, 2003) szerint a kibékülés [kiegyezés?] gyermeke (mivel 1868-ban született). "a Ballplatzon" nem inkább Ballhausplatzon?

Argus_ 2020.02.24. 08:54:12

Sok helyen említik Andrássy grófot úgy, mint "daliás" és jó külsejű embert. Ezzel szemben a festményeken (melyek mint tudjuk ráadásul mindig előnyösen is ábrázolják modelljeiket) kifejezetten ronda embert láthatunk. Hogyan lehet a képeken szereplő mélyen ülő szemű, réveteg tekintetű, csapzott hajú és tépett szakállú manófigurát jóképű daliának nevezni??? ... A poszt amúgy tetszett. :)

Európai téridő 2020.02.24. 08:54:16

Milyen nemzetiségűek voltak a zöldfülű Ferenc Jóska kvázi-régens udvaroncai, akik Andrássy felakasztását és a többi megtorló intézkedést javasolták az ifjú uralkodónak? Hány volt közülük a cseh(szlovák)?
süti beállítások módosítása