Birtokélet

Birtokélet

A legvadabb főnemes, Teleki Sándor regényes élete

2019. április 29. - nemesiné

A vad gróf, Petőfi Sándor legjobb barátja, aki arisztokrataként is a szegényekért harcolt hol Bem apó, hol pedig Garibaldi oldalán.

 teleki_sandor.jpg

Forrás: Wikipedia, Teleki Sándor gróf

 

A vad gróf – ahogyan későbbi jó barátja, Petőfi Sándor elnevezte – Nagybánya mellett született a főnemesi Teleki család katolikus ágán. S bár szigorú vallásos neveltetésben részesült, ez nem igazán kedveltette meg vele a könyveket. Kicsiként még Táncsics Mihály is tanította, állítólag ő oltotta belé az egyszerű emberek iránti empátiát és a szabadság iránti szeretetet. Később, amikor a családi hagyományok szerint Németországba küldték egyetemre, a jogi tanulmányai helyett inkább a helyi bohémekkel szórakozott. Itt ismerkedett meg Liszt Ferenccel is, aki jó barátja lett, és aki később többször meglátogatta koltói birtokán, Erdélyben. Persze ez a művész-barátság nem volt egyedülálló a gróf életében. Teleki Sándor ugyanis fiatalon rengeteget utazott Európában, így Franciaországban is többször megfordult: találkozott például Victor Hugóval és az idősebb, illetve fiatalabb Alexandre Dumas-val is. A művészek forradalmi szellemisége nem hagyta hidegen, így amikor kitört az 1848-as forradalom rögvest hazatért, hogy a modern kor eljöveteléért és a hazájáért harcoljon.

 

Még 1847-ben barátkozott össze Petőfi Sándorral, akinek a vad gróf nevet is köszönheti. Amikor a költő feleségül vette Szendrey Júliát, akkor a mézesheteket Teleki koltói birtokán töltötték. Az erdélyi táj olyannyira megihlette az ifjú szerelmest, hogy több, mint két tucat verset írt Koltón, közöttük az egyik legszebb magyar szerelmes verset, a „Szeptember végén”-t. Egy évvel később, amikor már javában dúlt a forradalom és szabadságharc, Teleki Sándor úgy döntött, hogy személyesen is csatlakozik a magyar sereghez, természetesen Petőfi oldalán. Erdélyi gróf révén Bem apóhoz kerültek, akit Teleki tisztelettel emlegetett később is száműzetése során. A hős gróf nem riadt vissza a véres csatározásoktól és harcoktól, nem hiába volt vad gróf a neve. Tetteiért a Habsburgok a szabadságharc leverése után halálra és vagyonelkobzásra ítélték. Teleki hosszas bujkálás után végül eljutott Konstantinápolyba, onnan pedig Franciaországba, ahol ismét Victor Hugóval barátkozott. III. Napóleon bukása után pedig Angliába ment, onnan pedig Olaszországba, ahol teljesen elbűvölte Garibaldi egyénisége és az általa vezetett felkelés, így csatlakozott a híres forradalmárhoz. Teleki Sándor vezette ezredesként a magyar légiót Garibaldi oldalán. Majd 18 év száműzetés után 1867-ben a gróf is amnesztiát kapott a kiegyezéskor, visszakapta elkobzott földjeit és hazatérhetett. Ezt követően koltói birtokán élt visszavonultan, csak egy-két komolyabb tisztséget vállalt irodalmi társaságokban.

A vad gróf heves vérmérséklete nem csak szabadságharcos tevékenységében nyilvánult meg, de a magánéletében is. Fiatal ifjúként a nők kedvencének számított a vékony dongájú, de fess Teleki gróf, aki Wesselényi Miklós közeli barátjaként annak tivornyáin is gyakran részt vett. Később Németországban Liszt Ferenc kérésére megszöktetett egy orosz arisztokrata hölgyet, akit azonban elsősorban barátjának szánt. Később a szabadságharc idején gyengéd érzelmek fűzték Prielle Kornéliához, de a száműzetés éveiben már egy francia szépasszony kegyeit kereste. Ez utóbbi kapcsolatnak csak első házassága vetett véget, az igen szép és okos, és mindössze 19 éves Jane Frances Bickersteth-tel. De ez a frigy nem bizonyult túl tartósnak és pár év múltán már egy francia tábornok leányának oldalán találjuk az éppen Garibaldi mellett harcoló Telekit. Litez de Tiverval Matild, második feleségként négy gyermekkel ajándékozta meg a grófot, igen szenvedélyes kapcsolatban éltek. A kiegyezés után a már idősödő Teleki még beleszeretett egy kolozsvári színésznőbe, Hunyadi Margitba, de ez a románc már az utolsó volt az életében, utolsó éveit Koltón tölti birtokán.

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8214765342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása