Birtokélet

Birtokélet

Így lett herceg a magyar Drakula gróf

2019. február 18. - nemesiné

Bemutatkozik az első Esterházy herceg, aki Drakula vérét is az ereiben tudta, és aki megalapozta a leggazdagabb magyar nemesi család vagyonát és rangját.

esterhazy_pal.jpgEsterházy Pál - forrás: Wikipedia

A galántai Esterházy hercegi családot a legtöbben az egykori Magyarország leggazdagabb nemesi családjaként ismerik, akik a XX. század elején sok százezer holdnyi birtokkal, jelentős jövedelemmel rendelkeztek, így nemcsak a Kárpát-medence, de Európa legelőkelőbb és leggazdagabb családjai közé tartoztak. Ők építették a csodálatos fertődi kastélyt, és még ma is látogatható a család birtokában maradt fraknói vár, amelynek műkincsgyűjteménye a kezdetekről mesél. Mint ismeretes az elmúlt hetekben több médium is részletesen cikkezett az Esterházy vagyont kezelő alapítványokról és az azt irányító Ottrubay famíliáról, akiknek idős nagyanyját állítólag elrabolták. Bár a kedves, idős asszony megkerült, de a sztori mindenesetre felhívta a figyelmet a családra, amelynek tagjai között nem mindennapi embereket találunk. Sorozatunkban most a legjelentősebb őst, Esterházy Pál nádort vesszük górcső alá, aki megszerezte a hercegi címet a családnak. Igazán különleges figura volt, aki a politikához, a művészetekhez és az alkímiához ugyanúgy értett, mint például a népi magyar táncokhoz.

 

Az Esterházy név Szlovákiából származik

Az Esterházy család legelső képviselőjét valamikor az 1100-as években említik először a régi iratok, maga a család a Salamon nemzetségből származik. A XIII. században élt Salamonnak két fia, Péter és Illés született, előbbi alapította a szóbanforgó Esterházy családot, míg Illés az Illésházy családot. A község, ahonnan az Esterházy család a nevét vette, az általános tévhit szerint nem a mai Fertőddel (régi nevén: Eszterháza) áll kapcsolatban, hanem a szlovákiai Illésházával (régi nevén: Esterháza). A grófi család a 16. századtól kezd „felemelkedni", ebben az időben élt Ferenc, Pozsony vármegye alispánja. Ő használta először a galántai előnevet édesanyjától, Bessenyei Ilonától örökölt galántai birtokai révén. A család vagyonának és politikai jelentőségének megalapozója Esterházy Miklós volt, akit 1625-ben választottak nádorrá, az ő fia volt Pál, aki elnyerte a hercegi címet a családnak.

 

Esterházy Pál - egyházi kegyenc és polihisztor

De ki is volt az egyik leghíresebb Esterházy, aki ilyen elismerést kapott az uralkodótó? Először is tudni kell róla, hogy igen jó katonaember volt, de aki gondosan kezelte a család birtokait is. Megszilárdította a család vagyonát, számtalan templomi, kolostori, szenteket ábrázoló és oltárszobor adományozójaként pedig az egyház hű szolgájának számított. Pál herceg nemcsak az édesapjától örökölt könyvtár állományát bővítette a valamennyi tudományterületet felölelő és Európa szinte valamennyi országából származó nyomatokkal, hanem az Esterházy-képgyűjtemény alapjait is lefektette. Egyfajta műkedvelőként önmaga is szívesen festett, verseket és szentbeszédeket írt. De érdekelte az asztrológia és az alkímia is. Állítólag még a népi magyar táncokat is megtanulta, amellyel szívesen szórakoztatta az udvarába betérőket. A fraknói várat választotta otthonának, ő kezdte el gyűjteni az itt még ma is látható híres ezüstbútorokat is.

 

Így került be az Esterházy családba Drakula

Az 1680-as évek valódi sikerszériát hoztak az Esterházy családnak, Pál hadi tetteiért cserébe nemcsak elnyerte a hercegi címet, de a spanyol uralkodótól megkapta az aranygyapjas rend fokozatát is, amellyel igencsak kevés nemes büszkélkedhetett nem csak Magyarországon, de Európában is. Állítólag a papokkal való kiváló kapcsolatainak köszönheti, hogy sikerült ezt a rendfokozatot is kialkudnia magának. Persze a neves címekhez igen neves családfa dukált, így Pál szenvedéllyel vetette bele magát az Esterházy ősök kutatásába.  A rossz nyelvek szerint, ha valamely történelmi alak megtetszett neki, akkor addig nem nyugodott, amíg valamilyen rokoni kapcsolatot nem sikerült fellelni az adott személlyel. Így került Pál jóvoltából az Esterházyak felmenői közé a pannon térség szinte valamennyi elismert alakja, de még a bibliai Ádám és Noé, Attila hun király, sőt még Drakula gróf is. Mivel Pál nagyszabású barokk festménygyűjteményben örökítette meg elődeit, így a híres vámpírfejedelem, III. Vlad Tepes is bekerült a kollekcióba. Fraknóban ma is látható ez az olajfestmény, amely a román véreskezű főnemes egyetlen fennmaradt, egészalakos portréja. 

Esterházy Pál egyébként tisztes kort élt meg, halálát a török dúlás után pusztító pestis járvány okozta 1713-ban. Az Esterházy család hercegi címének megszerzője különleges és jelentős személy volt a nemesi famíliában, nem hiába kapta róla nevét a XX. században a vagyont elveszítő Esterházy Pál, aki az utolsó volt a hercegek sorában ezen az ágon. Ha kíváncsi vagy egy igazi főúri, vidéki birtokra, akkor irány a bikácsi Zichy Park Hotel.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5914612748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2019.04.24. 16:37:30

Az Esterházy név Szlovákiából származik => nem származhatott Szlovákiából, lévén abban az időben Szlovákia nem létezett. Felvidéki származású, de gyakorlatilag lényegtelen, hiszen nem szoktuk azt írni, hogy a Lónyai családnak tiszántúli származása van, stb.
Ne adjunk muníciót a történelemferdítésnek, ha kérhetem!
süti beállítások módosítása