Birtokélet

Birtokélet

A fél világot letarolta a magyar csalókirály

2019. június 18. - frumentarius

Eladta a Vérmezőt, többször meghalt és feltalálta a szilárd alkoholt. Sztrasznov Ignác ma is a szélhámosság fokmérője.

sztrasznov1.jpg

Fotó: wikipedia 

 

A magyar kriminalisztika egyik kétségkívül legikonikusabb figurája Sztrasznov Ignác szélhámos, aki a mai napig viszonyítási alapként szolgál minden hasonló bűnöző megítélésekor. A szélhámos király 1868-ban, Mátészalkán született egy kispolgári családba és a bűntelen életet egészen 20 éves koráig bírta, amikor egy apróbb lopás miatt 3 és fél év börtönbüntetésre ítélték. Ahogy a bűnözők esetében gyakran lenni szokott a hosszú bezártság okán rengeteg ideje maradt a gondolkodásra és a börtön kapuját már az a Sztrasznov lépte át újból, aki később világhírűvé vált. A rácsok mögött rájött, hogy jövőben új módszert fog alkalmazni és lopás helyett ráveszi majd az embereket, hogy maguk adják át neki pénzüket, értékeiket. Ahhoz azonban, hogy megszülessen a bűn ikonikus figurája, szükség volt tovább két dologra is. A hibátlan német nyelvtudását még Zirkus Monarchie vándorcirkuszban szerezte meg, mellyel 10 éves korától járta a világot, a másik ikonikus kelléket pedig bátyjának, Szendrey Mihály kiváló színésznek és színiigazgatónak köszönhette.

            A börtön után ugyanis az ő színházába ment és kapott is egy apróbb szerepet, melyben egy huszárfőhadnagyot kellett alakítania. Ebben a szerepkörben már az első előadáson katasztrófálisan leszerepelt és lehetséges, hogy a bizonyítási vágy miatt lopta el a jelmezként használt egyenruhát, melyben később a fél világot becsapta. Talán úgy gondolta, hogy képes ebben az egyenruhában a színpadinál lényegesen jobb alakításra is és az idő végül őt igazolta, sok becsapott ember és tehetetlen rendőrnyomozó legnagyobb bánatára. A huszártiszti alteregó megszámlálhatatlan ajtót és pénztárcát nyitott meg a számára, hiszen bűnöző pályafutását szinte egészen 65 éves korában bekövetkezett haláláig folytatta.

            Bűncselekményeit lehetetlen számba venni, mivel sok esetben olyan magas beosztású embereket csapott be játszi könnyedséggel, hogy nem egyszer még a korabeli újságok is tapintatosan hallgattak az esetekről. Emellett aktív időszakában a legnagyobb horderejű csalásokat mindenféle bizonyíték nélkül automatikusan neki tulajdonítottak. A körülötte terjengő nimbuszt pedig maga Sztrasznov is előszeretettel táplálta, amikor kalandjait szívesen mesélte el bárkinek, nemegyszer alaposan kiszínezve a történeteket és olyan dolgokat is felsorolva, melyeket ő biztosan nem követhetett el. Ám a bizonyított bűncselekményeinek lajstroma is éppen elegendő ahhoz, hogy mai napig a őt emlegessék a csalások királyaként.

            Példaként megemlíthetjük azt az esetet, amikor a teljes Vérmezőt eladta néhány hiszékeny bolgárkertésznek, igaz ekkor az előleggel egészen Amerikáig kellett szöknie. Ezután egy darabig külföldön turnézott és Párizstól, Zágrábon át egészen Berlinig szinte mindenkit megkopasztott, aki elég gazdag és elég hiszékeny volt ehhez. Így is ment ez az 1928-ban bekövetkezett első haláláig.

            Ebben az időszakban ugyanis Sztrasznov már érezte, hogy eljárt felette az idő és kezd kiöregedni a szélhámos élettel járó stresszből. Hogy végre nyugtot leljen, az akkor otthonául szolgáló börtöncellából sikerült elhitetnie a világgal, hogy meghalt, melyet a börtönigazgatóság csak nagy üggyel bajjal volt képes megcáfolni (igaz közben nem vették észre, hogy Sztrasznov a börtön teljes berendezését jó áron értékesítette). Azonban később kiderült, hogy a halálhír is csak egy újabb stikli része volt, mellyel élterajzi könyvét népszerűsítette. Persze ezt a könyvet is olyan igazi Sztrasznovos stílusban értékesítette, hiszen egyszerre két kiadónak is eladta a kizárólagos jogokat Magyarországon, de igazán ez sem számított, mivel ekkorra az anyag már több országban is megjelent képregény, film, operett, sőt bábelőadás formájában is. Emellett maradt ideje arra is, hogy az 1929-es amerikai alkoholtilalom idején feltalálja a faggyúnak tűnő és ezért könnyen csempészhető szilárd alkoholt, melyet csak vízzel kellett felengedni a kívánt hatás eléréséhez. Megdöbbentő, de a találmány kifejlesztéséhez – mely természetesen soha nem létezett – több bank is komoly előleget adott a férfinak. 

            Végül élete utolsó néhány évében a szélhámos és nemzetközi csavargó hazatért szülővárosába és egy 30 évvel fiatalabb nővel élte a nyugodt öregkort, mígnem elérkezett az utolsó nagy stikli ideje. Sztrasznov még utoljára nekigyűrkőzött, de legnagyobb ellenfelét, a halált nem sikerült becsapnia. A csalások királya végül időskori tűdőelégtelenségben halt meg 1933 júliusában, Debrecenben. Saját elmondása szerint egyedül azt bánta meg, hogy a 10-es évek végén nem volt eléggé elővigyázatos és éppen akkor fogták el a nyomozók, amikor kitört az első világháború, mely egy csaló életének legnagyobb lehetősége lett volna...      

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokelet.blog.hu/api/trackback/id/tr6614877922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djz 2019.06.20. 05:38:17

Tegyük hozzá, hogy életéről Johán Sztrausz is írt egy zeneművet.

a blikkről örökre kitiltott topi mackó barátja 2019.06.20. 05:38:28

Kevéske német tudásom alapján merem mondani, hogy helyesen Strasznov a név, mert a német nyelvben p és t előtt az s, az s, lásd Strasse (utca), Spiegel (tükör), és gyanitom Strasznov német/sváb gyökerekkel rendelkezhetett.
böktmb

kiskutyauto 2019.06.20. 05:38:44

Abban a korban egy egyenruha, kb 10 ezerszer többre volt értékelve (nyilán nem mint szép szövet, szép gombokkal, hanem morálisan, pszichésen), mint manapság. Akkoriban egy egyenruhában bementél bárhová, mindenki reagált rá... ma bemész egy egyenruhában, mégha tábornoki is, jó esetben levegőnek néznek, vagy konkrétan ki is röhögnek... szóval ma már ezeket nem tudná így megcsinálni... de ki tudja, biztos feltalálná magát ebben a korszakban is ilyen szupertehetséggel....

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.20. 05:39:11

Pont a két legnagyobb zavarosban halászós bulit, a két világháborút kellett kihagynia! Az első idején rab volt, a második idején pedig hulla...
A gyerekkorban eldöntött szélhámosságról jut eszembe a hazudós Zagy anyó története:

Szeretem az esőt

- Szeretem az esőt! – hazudta a Csomoládi Falunapok fő attrakciójának megnyitóján a köztiszteletben álló Zagy anyó szügyig sárosan.
Zagy anyó utoljára iskolás korában, még leánykori nevén, Csúz Leaként mondott igazat, amikor bevallotta, hogy ő tette az enyhén elkábított lódarazsakat Fuszekli Lajos tornatanár sonkás szendvicsébe. A tornatanárt elszállító rohammentőstől, az igazgatónőtől és apjától, a bivalyerős Csúz Lee-től kapott pofonok, valamint az iskolából történő kirúgása beláttatta vele, hogy az igazmondás fáj és nagyon lassan gyógyul. Eszes gyerek lévén azonnal megtanult füllenteni.
Új iskolájában már azt mesélte, hogy Greenpeace aktivistaként meg akarta akadályozni, hogy a szadista tornatanára fogadásból kettéharapjon egy élő lódarazsat, és ezzel kivívta a vele titokban együtt élő igazgatónő haragját, aki élettársával együtt elgyepálta, majd kirúgta az iskolából. Az esetet felkapta előbb a bulvársajtó, majd az orrát mindenbe beleütő Dr. Döglégyi Konrád karrierista zugügyvéd, és egy nagy port felvert per nyomán Fuszekli Lajos a kórházból kijőve egyenest a börtönbe költözhetett. Immakuláta Donatella igazgatónőt elbocsájtották és csak postai bélyegnyálazóként folytathatta pályafutását.
- A jog ismét csapást mért az igazságra! – röhögött magában Dr. Döglégyi Konrád és rögvest lépett pár fokot fölfelé a szamárlétrán.
- Hazudni jó! – gondolta Csúz Lea és életét ebben a szellemben folytatta tovább. Miután örök hűséget, jóban-rosszbant, egészségben-gyengeségbent és ásó-kapa-nagyharangot füllentett a dúsgazdag Zagy Vazul fegyver- és gázkészülék gyárosnak, a Has Párt főtitkárának, léte kiteljesedett. Férje révén hamarosan vezérszónoka lett a Has Párt nagy felvonulásainak, a Nemzeti Has Menéseknek. A nép imádta és egetverő lódításait harsány „Zagyné! Zagyné!” skandálással jutalmazta.
Folyton utazott és élvezte a csillogást, meg az ezzel együtt járó médiafigyelmet. Útját szemrebbenés nélkül végighantázott sajtótájékoztatók, ünnepélyes alapkőletételek, első kapavágások, felavatott szoborcsoportok, határidő előtt átadott sajtreszelő összeszerelő üzemek és lelkesen integető emberek szegélyezték.
Amikor a váratlan gombamérgezésben elhunyt férje halálának tízedik évfordulóján az unokákkal körülvéve felavatni készült Csomoládon a nagy Zagy Arénát, hirtelen felhőszakadás zúdult a falura.
- Szeretem az esőt! – kiáltotta, majd az őrjöngő tömeg ünneplése közepette váratlanul rájött, hogy tényleg szereti. Ezek szerint gyerekkora óta most először igazat mondott! Megijedt magától. Érezte, hogy valami megtört benne, valami jóvátehetetlenül megváltozott.
- Zagyné! Zagyné!
- Te jó ég, ezentúl nem fogom tudni orránál fogva vezetni ezt a bamba tömeget! – gondolta rémülten, majd a szívéhez kapott és lezuhant az emelvényről.
Szép temetése volt. Végig esett.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2014/08/szeretem-az-esot.html

steery 2019.06.20. 05:39:24

Ez kispályás pali volt. A világ legjobb, legnagyobb, legsikeresebb szélhámosai és csalói azok, akik sosem buknak le, nem dicsekszenek a tetteikkel és nem írnak életrajzi könyvet a stiklijeikről. Hanem szép csöndben meglapulnak és röhögnek a markukba.

legyetek 2019.06.27. 09:41:46

Hol van ez a kamatos kamattól!
süti beállítások módosítása