Birtokélet

Akik forradalmárokba voltak szerelmesek

2019. szeptember 18. - nemesiné

Wesselényi Polixénia és Andrássy Katinka megtettek bármit a szerelemért és a forradalomért!

karolyi_mihaly_es_felesege_andrassy_katinka.jpgForrás: Wikipedia - Andrássy Katinka Károlyi Mihállyal

Wesselényi Polixénia – utazó és titkos szerető

A Wesselényi család heves vérmérsékletét nem kell bemutatni senkinek, gondoljunk csak a zsibói bölény néven emlegetett idősebb Wesselényi Miklósra, aki nem átallott egy egyszerű köznemesi lányt feleségül venni, aki nagy-nagy szerelemben több, mint 10 gyermeket szült neki. Közöttük az árvízi hajóst, akinek nőügyeit később bőszen tárgyalta a reformkor arisztokrata társasága vidéken és Pesten egyaránt. Pedig ők még nem is tudhatták, hogy a tekintélyes báró bizony még saját unokahúga, Wesselényi Polixénia iránt is szerelemre lobbant, aki szintén rajongással viszonozta érzéseit. Olyannyira, hogy Wesselényi a magyar ügy egyik legnagyobb támogatójává tette rokonát. Nem csoda, hogy a leány első házassága, amelyet a konzervatív Bánffy Lászlóval kötött, pár év után romba dőlt. A szilaj természetű, felvilágosult, irodalmat és kultúrát ismerő, független, 30 év körüli fiatalasszony tíz éves csemetéjével és annak nevelőnőjével európai körútra indult, hogy minél távolabb legyen utálatos férjétől és hogy megismerje Olaszország kincseit, illetve Svájc szabad légkörét. Az olasz és német nagyúri szalonok szívesen fogadták az egyedül utazó hölgyet, aki kalandjait egy olvasmányos útiregényben örökítette meg, amely egyébként az első magyar nyelven nyelvű útikönyv volt. Ebből is kiderült, hogy Polixénia nem sokat adott a kor etikettjére: hol egyedül mulatozott a Római karneválon, hol magányosan barangolt a firenzei műkincsek között, vagy zord matrózok társaságában várakozott egy-egy megkésett hajóra.

wesselenyi_polixenia.jpgForrás: Wikipedia - Wesselényi Polixénia gyermekével

Polixénia és Wesselényi báró folyamatos levelezéséből kitűnik, hogy igen szoros kapcsolat volt közöttük, de ez a titkolt szerelem soha nem teljesedhetett be, már csak amiatt sem, mert a hölgy a 20-as éveiben még hites felesége volt Bánffynak, majd rögtön újabb férjre lelt Itáliában. Rómában megismerkedett ugyanis John Paget angol orvossal, akivel rögtön kölcsönös szerelembe estek. Bár sokak szerint a második férj iránt is hazug érzéseket táplált Polixénia és csak a segítsége kellett, hogy közbenjárjon az időközben letartóztatott Wesselényi érdekében. Egy biztos, hogy a szépasszony valódi magyar rajongóvá tette az angol orvost, aki megtanult hibátlanul magyarul, beutazta az országot és Erdélyt, és még egy különleges útikönyvet is írt rólunk. A pár végül Erdélyben telepedett le, ahol Paget feleségével együtt mintagazdaságot épített ki és jelentős adományokkal, majd pedig saját kardja erejével segítette a 1848-49-es szabadságharcot. A forradalom bukása után mindkettőjüknek menekülnie kellett Magyarországról, így a házaspár Angliában telepedett le, ahonnan tovább támogathatták Kossuth külföldi emigrációs, függetlenségi törekvéseit. Csupán az ötvenes évek végén térhettek haza Kolozsvárra, itt is hunyt el és itt is nyugszik a csodás szépségű művel Polixénia 1877-ben.

A vörös grófnő szíve mindig a forradalomért dobogott

100 évvel később újabb forradalmi lelkületű lány született egy híres magyar főúri családba, Andrássy Gyula gróf unokája: Katinka. A leányt négy nyelven tanították szülei, a Zichy családból származó édesanyja és mostohaapja, egyben nagybátyja, ifj. Andrássy Gyula. Ekkor még senki nem sejtette, hogy Katinka milyen komoly szerepet játszik majd a magyar történelemben híres nagyapjához hasonlóan. A tizenéves grófkisasszony közvetlenül az I. Világháború előtt ismerkedett meg Károlyi Mihállyal, aki a közöttük lévő tetemes korkülönbség ellenére 1914-ben oltár elé vezette a lányt. Katinka rajongott Károlyi egyéniségéért és politikai eszméiért egyaránt, s végig támogatta őt tevékenysége során mind Magyarországon, mind pedig később az emigrációban. Emlékirataiból kitűnik, hogy felnézett férjére, szinte istenítette őt, sőt egy csapásra magáévá tette annak nézeteit is: m egvetette az úri Magyarországot, és gyűlölettel tekintett saját osztályára, az arisztokráciára is. Rajongott a munkásosztályért, amelyben az igazi szocializmus megteremtésének lehetőségét látta. Még a Szovjetunióban is járt, sőt marxista leninista iratokat csempészett Európaszerte, és mindenben támogatta a társadalmi egyenlőség megvalósulását. Nem hiába becézték sokan vörös grófnőnek.

katinka-andrassy--outlawsdiary00tormuoft.pngForrás: Wikipedia - Andrássy Katinka

A két háború között a házaspár külföldön, Franciaországban élt emigrációban, mivel itthon teljes vagyonelkobzásra ítélték őket. Ebben az időben Katinka sokat tett a család megélhetéséért: taxit vezetett és modellnek állt, újságcikkeket írt. Végül a második világháború után egy évvel tértek haza Magyarországra, ahol az új országgyűlés felmentte Károlyit a korábbi vádak alól, majd kinevezték francia nagykövetnek. Katinka az itthon töltött rövid idő alatt, 1946-ban a fóti Károlyi-birtokon gyermekotthont szervezett, majd az új megbízatás miatt 1947-ben Párizsba költöztek. A Rajk-per hatására azonban Károlyi 1949-ben lemondott tisztségéről, s megint az emigrációt választotta, amely másodszor már egészen haláláig, 1955-ig tartott. A grófnő 1962-ben hazahozta férje hamvait, majd 1963-ban hazatelepült, s a belvárosi Károlyi-palotában kapott egy lakosztályt. Fennmaradó 30 évét Budapest és új hazája, Franciaország között ingázva élte le, minden idejét egykori férjének szellemi hagyatékának szentelte.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokelet.blog.hu/api/trackback/id/tr7215026016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.